مشاوره نرم افزار مودیان
دمو نرم افزار مودیان
جستجو

وظایف حسابدار

وظایف حسابدار

یک حسابدار نقش بسیار کلیدی و مهمی در هر کسب و کاری دارد و وجود او از الزامات مهم و اساسی در هر کسب و کار ،می باشد. مهم نیست که یک کسب و کار کوچک یا بزرگ باشد ، وظایف حسابدار در هر نوع کسب و کاری کاملا مشخص و تاثیر گذار است.

ممکن است بسیاری از افراد گمان کنند که شغل حسابداری سخت نمی باشد یا خودشان می توانند به حساب و کتاب های خود رسیدگی کنند، اما لازم به ذکر است که برای کسب و کارهای بزرگ نیاز به یک حسابدار ممکن است بیشتر احساس شود، به دلیل آن که محاسبه سود و زیان سازمان ها و این که چه موقع این سود و زیان رخ می دهد، همگی بر عهده حسابدار می باشد.

در این مقاله از وب سایت رادین حساب به وظایف یک حسابدار می پردازیم، بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره با ما همراه باشید.

حسابداری چیست؟

حسابداری به فرآیندی اطلاق می شود که طی آن عملیات ثبت مبادلات مالی، طبقه بندی، تفسیر، گزارشگری، تجزیه و تحلیل و خلاصه سازی اطلاعات مالی صورت می گیرد. در حسابداری، با استفاده از مدارک و اسناد معاملات، تفسیر تخصصی صورت گرفته و اطلاعات لازم در اختیار مدیر مالی قرار می گیرد. بررسی اطلاعات مالی در صورت ها و گزارشات مالی و تجزیه و تحلیل داده های مالی بر اساس اصول و استانداردهای حسابداری بر عهده حسابداران می باشد. مرحله آخر، مربوط به ارائه اطلاعات مالی به مدیران توسط حسابداران می باشد.

لذا یک حسابدار معمولا اطلاعات مالی را ثبت و گزارشات مالی را تهیه و به مدیریت شرکت یا مراجع قانونی ارائه می کند. حسابدارن داده‌های خام را در دفاتر و نرم افزارهای حسابداری ثبت و به آنها نظم می بخشند. محصول نهایی کار یک حسابدار گزارشات و صورت های مالی است که مبنای تصمیم گیری ذینفعان (مدیران، مجامع عمومی سازمان، سرمایه گذاران، دولت و...) می باشد.

وظایف یک حسابدار چیست؟

لازم به ذکر است که حسابدار وظایف مختلفی را بر عهده دارد اما از جمله مهم ترین وظایف حسابدار می توان به بررسی کردن و ضبط کردن گردش مالی در یک کسب و کار یا سازمان اشاره نمود. این وظیفه یک حسابدار است که صحت کلیه معاملات مالی را بررسی کرده و کنترل کند که  تمامی فرایند مالی انجام شده کاملا قانونی بوده و از دستورالعمل قانونی پیروی می کند.

وظایف معمولا با توجه نوع کسب و کاری که درخواست استخدام یک حسابدار را داده است متفاوت است . حسابداران معمولا به صورت های متفاوتی در شرکت ها مشغول به کار هستند. در واقع یک حسابدار می تواند به صورت یک کارمند یا به صورت قراردادی و پروژه ای مشغول به کار باشد.

یکی دیگر از وظایف یک حسابداردر برخی از شرکت ها ارائه مشاوره های مالی در رابطه با کسب و کار شرکت است. این مشاوره های مالی از اهمیت ویژه ایی ( به خصوص برای شرکت های بزرگ ) برخوردار هستند، به دلیل آن که به واسطه همین مشاوره ها می توان سازمان یا شرکت را در هنگام زیان ها یاری رساند و حتی از وقوع زیان های شرکت جلوگیری کرده و کسب و کارها را پر سود کرد.

کمک حسابدار کیست؟

در سال های اخیر سمت کمک حسابدار توجه دانش آموختگان رشته حسابداری را جهت ورود به بازار کار به خود جلب کرده است.دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته حسابداری به دلیل عدم مهارت و تجربه کافی در زمینه حسابداری، عموماً در شرکت ها به عنوان کمک حسابدار تجربه کسب می کنند.

اشخاصی که به عنوان کمک حسابدار مشغول به کار می شوند ممکن است در ابتدا حقوقی دریافت نکنند، ولی می توانند امیدوار باشند که با کسب تجربه و مهارت و همچنین انجام وظایف خود به عنوان کمک حسابدار، به درجات شغلی بالاتری برسند.

حسابدار در یک کسب و کار چگونه کار خود را انجام می دهد؟

از جمله وظایف حسابدار می توان به این موضوع اشاره نمود که یک حسابدار با استفاده از اعداد و صورت های حسابداری که در اختیارش قرار می گیرد می تواند سلامت یک شرکت ، سازمان یا فرد را با استفاده از مهارت خود در ریاضی ، حسابداری ، قوانین  و امور مالی بررسی نموده و ارائه گزارش نماید. و با استفاده از این مجموعه ها  می تواند بهترین خدمات حسابداری شرکتی را انجام دهد، حسابدار حتی می تواند سود شرکت را با مشاوره های مالی خود، چند برابر کند .

همان گونه که بیان شد، یکی از مهم ترین وظایف حسابداران در کسب و کار این است که حسابدار سود و زیان یک کسب و کار تجزیه و تحلیل کند و بر اساس تحلیل و بررسی های خود اطلاعاتی را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهند که به واسطه این اطلاعات مسئولین یک کسب و کار می توانند عملکرد شرکت را در طول دوره زمانی مشخصی مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند. در واقع گزارشاتی که به عنوان وظایف مطرح می شود این امکان را به شرکت می دهد تا در بازه های زمانی مشخص بررسی های لازم را انجام داده و پرونده های حسابداری را بایگانی نماید .

در واقع به عنوان مهم ترین وظایف یک حسابدار مانیتور کردن گردش پول در یک سازمان یا تجارت است . حسابدار به واسطه ی آموزش های حسابداری که فرا گرفته می تواند عملکرد مالی یک شرکت را به صورت جزئی و کلی مورد بررسی قرار دهد و در نهایت باعث گسترش و پیشرفت یک شرکت شود.

مواردی که در ادامه مطرح خواهیم کرد از جمله وظیفه حسابدار می باشد که با توجه با ماهیت و جایگاهی که یک حسابدار در شرکت یا کسب و کار مورد نظر دارد می تواند انجام دهد یا در زمره وظایف وی نخواهد بود:

وظایف حسابدار

مهم ترین وظایف حسابدار:

لازم به ذکر است که حسابدار وظایف مختلفی را بر عهده دارد اما از جمله مهم ترین وظایف حسابدار می توان به بررسی کردن و ضبط کردن گردش مالی در یک کسب و کار یا سازمان اشاره نمود. این وظیفه یک حسابدار است که صحت کلیه معاملات مالی را بررسی کرده و کنترل کند که  تمامی فرایند مالی انجام شده کاملا قانونی بوده و از دستورالعمل قانونی پیروی می کند.

وظایف معمولا با توجه نوع کسب و کاری که درخواست استخدام یک حسابدار را داده است متفاوت است . حسابداران معمولا به صورت های متفاوتی در شرکت ها مشغول به کار هستند. در واقع یک حسابدار می تواند به صورت یک کارمند یا به صورت قراردادی و پروژه ای مشغول به کار باشد.

یکی دیگر از وظایف یک حسابداردر برخی از شرکت ها ارائه مشاوره های مالی در رابطه با کسب و کار شرکت است. این مشاوره های مالی از اهمیت ویژه ایی ( به خصوص برای شرکت های بزرگ ) برخوردار هستند، به دلیل آن که به واسطه همین مشاوره ها می توان سازمان یا شرکت را در هنگام زیان ها یاری رساند و حتی از وقوع زیان های شرکت جلوگیری کرده و کسب و کارها را پر سود کرد.

  • حقوق ها و دستمزد ها را بر اساس قرارداد تعیین می نماید. در نهایت داده های حقوق و دستمزد را بایگانی کرده و پرداخت دستمزد را انجام می دهد.
  • به منظور بررسی حساب ها و تکمیل اسناد حسابداری با حسابداران داخلی و خارجی شرکت در ارتباط است .
  • فاکتور ها ، صورت حساب ها و سیاست های حسابداری شرکت را برای کارمندان، فروشندگان و مشتریان توضیح می دهد.
  • بودجه ها ، درآمد ها ، هزینه ها ، فاکتور ها و سایر اسناد حسابداری را تهیه و بررسی می نماید.
  • بودجه های درخواستی جهت قرارداد ها و عملیات مورد نظر شرکت را مورد بررسی قرارداده و با توجه به شرایط مالی تاییدیه یا عدم تایید می دهد.
  • اسناد حسابداری نمایش دهنده سود و زیان و گزارش های حسابداری ماهیانه را ارائه می دهد.
  • تجزیه و تحلیل درآمد و هزینه را انجام داده و بودجه مناسب برای انجام فعالیت ها را پیشنهاد می دهد.
  • اختلافات حسابداری را برطرف می نماید.
  • داده ها و اطلاعات را درون نرم افزار حسابداری وارد نموده و پرونده سازی های دستی را انجام می دهد.
  • روش های کنترل حسابداری را به منظور حفظ و هماهنگی شرایط انجام می دهد.

در قسمت بعدی وظایف حسابدار را به صورت جزئی تر و در موارد مشخصی که در عنوان قرار گرفته است مورد بررسی قرار می دهیم . همان طور که می دانید وظایف حسابدار با توجه به سمتی که در یک شرکت یا نوع شرکت تفاوت دارد. قبل از آن که به بررسی وظایف یک حسابدار بپردازیم، باید عنوان شود که حسابدار ها در شرکت ها نقش ها و کارهای مختلفی را انجام می دهند که از آن ها می توان به صورت زیر اشاره نمود:

  • حسابدار هزینه ها
  • حسابدار مدیریتی
  • حسابدار مالی
  • حسابرس داخلی
  • حسابدار قانونی
  • حسابدار پروژه
  • حسابدار عمومی
  • حسابدار مالیاتی
  • حسابدار سرمایه گذاری

در زیر به توضیح هر کدام از نقش های حسابدار می پردازیم.

وظایف حسابدار هزینه ها

یکی از پست هایی که معمولا به حسابداران در شرکت های بزرگ داده می شود حسابداری هزینه ها است . بر اساس ماهیت این عنوان وظایف حسابدار هزینه مشخص شده و از پیش تعیین شده است . در واقع وظایف یک حسابدار  هزینه به این صورت است که این حسابداران هزینه ها را تا حد ممکن کاهش داده و سود را به حداکثر میزان خود می رسانند.

در واقع آن ها این کار را به واسطه ابزار های مالی به منظور تعیین هزینه محصولات و خدمات به صورت دقیق انجام می دهند. در واقع در حسابداری هزینه ، حسابداران اطلاعات مالی را ارائه می دهند که به مدیران در تصمیم گیری کمک می نماید. در این نوع حسابداری معمولا از اصول کلی حسابداری پیروی نمی شود و می تواند با توجه به کسب و کار کاملا شخصی سازی شده باشد.

وظایف حسابدار مالی

یکی از مهم ترین نقش های یک حسابدار ، حسابداری مالی می باشد . در واقع وظایف حسابدار مالی در یک شرکت بزرگ اهمیت بسیاری دارد، آن ها با استفاده از جزوه های حسابداری که در اختیار آن ها قرار گرفته می توانند معاملات مالی یک شرکت را به خوبی انجام دهند. از جمله وظایف یک حسابدار  مالی می توان به ثبت امور مالی ، جمع بندی و گزارشات معاملات مالی یک شرکت نام برد. در واقع به واسطه گزارشاتی که حسابدار مالی به یک شرکت ارائه می نماید می توان از دور و خارج از شرکت کاملا از شرایط مالی شرکت مطلع شد.

در نتیجه وظایف یک حسابدار مالی به این صورت است که گزارش های مالی یک سازمان را تهیه می نماید . سپس گزارشات تهیه شده توسط یک حسابدار مالی توسط صاحبان مشاغل ، سهام داران ، تأمین کنندگان ، بانک ها و سایر ذی نفعان مورد بررسی و بحث قرار گرفته می شود.

وظایف حسابرس داخلی

وظایف حسابدار قانونی

در حسابداری قانونی ترکیب مهارت حسابداری و مهارت تحقیق در رابطه با صحت اطلاعات مالی استفاده می شود تا از جرائم مالی پرده برداری شود. در واقع وظایف یک حسابدار قانونی این است که جرائم مالی همچون کلاهبرداری ، اختلاس ، پولشویی و غیره پرده برداری نماید. علاوه بر این موضوع حسابداران قانونی در رابطه با مدیریت ریسک و کاهش ریسک کمک می نماید.

در واقع حسابداران قانونی به شما در رابطه با معاملاتی که انجام می دهید از نظر قانونی مشاوره هایی را ارائه می دهند. حسابداران قانونی غالبا توسط مراجع قانونی ، موسسات مالی ، موسسات مدیریت ریسک ، ادارات دولتی ، وکلا ، شرکت های بیمه و سازمان هایی که مرتبط به موارد قانونی هستند استخدام می شوند.

وظایف حسابرس داخلی

یکی از انواع حسابداری ، حسابرسی داخلی است. در این نوع حسابداری به صورت کلی کارایی و اثر بخشی فرآیند ها و رویه های درون سازمان ارزیابی شده و گزارشاتی در رابطه با این مسائل ارائه می شود. اگر بخواهیم وظایف حسابدار داخلی را بررسی کنیم باید بگوییم که آن ها در رابطه با انطباق فعالیت ها ، مدیریت ریسک و موارد مالی انجام شده در شرکت گزارش هایی تهیه می نمایند. در واقع آن ها پس از تهیه این گزارش ها ، توصیه هایی را به جهت بهبود شرایط نگارش کرده و در نهایت به سطح بالاتر خود ارائه می دهند.

وظایف حسابدار مدیریتی

یکی از انواع حسابداری که معمولا در شرکت های بزرگ استفاده می شود حسابداری مدیریتی است . باید بیان شود که معمولا حسابداران مدیریتی اطلاعات دقیقی را در رابطه با امور مالی و به علاوه توصیه هایی جهت حل مشکل یا بهبود شرایط به مدیران و تصمیم گیرندگان کلیدی سازمان ارائه می دهند. از جمله وظایف یک حسابدار مدیریتی می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • تهیه گزارشات هفتگی یا ماهانه و کمک به تصمیم گیرندگان به جهت تصمیم گیری های کوتاه مدت
  • توضیح و تفسیر پیامد های مالی یک پروژه در حال اجرا یا پیش رو
  • مدیریت ریسک های مالی
  • کمک در تدوین استراتژی های تجارت

در واقع وظایف یک حسابدار مدیریتی بسیار گسترده است اما به صورت کلی می توان گفت که حسابدار مدیریتی در واقع یک مشاور ارشد است که باید به صورت حرفه ای و صادقانه فعالیت خود را به انجام برساند.

وظایف حسابدار پروژه

یکی از حسابداری هایی که امروزه با گسترش پروژه محور شدن فعالیت ها رو به رشد است حسابداری پروژه می باشد. وظایف یک حسابدار پروژه بر اساس گستردگی پروژه و نوع پروژه می تواند بسیار گسترده باشد. اما به صورت کلی وظایف یک حسابدار پروژه پیگیری های پیشرفت مالی یک پروژه و برقراری ارتباط نزدیک با مدیران پروژه به جهت راهنمایی جهت تصمیم گیری است . وظایف یک حسابدارپروژه به شرح زیر است :

  • تهیه و نظارت بر بودجه پروژه
  • بررسی واریانس پروژه
  • تهیه گزارش های مالی برای پروژه های فردی
  • گزارش سودآوری پروژه های فردی
  • گرد آوری اطلاعات حسابرسان داخلی و خارجی

وظایف حسابدار عمومی

یکی از رایج ترین و پرکاربرد ترین انواع حسابدری ، حسابداری عمومی می باشد . در این نوع حسابداری طیف گسترده ای از وظایف وجود دارد. در واقع حسابداران در این موقعیت شغلی تعدد وظایف را تجربه می نمایند. از جمله وظایف یک حسابدار عمومی می توان به بررسی های حسابداری ، ارائه سند و ... اشاره نمود .

حسابدار عمومی معمولا در اکثر شرکت ها ، سازمان ها و ادارات حضور دارد و گاها در شرکت های دولتی به عنوان مشاوران خارجی به فعالیت می پردازند. در واقع حسابداران عمومی می توانند به صورت دورکار به فعالیت خود بپردازند، یعنی از راه دور و با توجه به موارد در دسترس کارهای شرکت را انجام دهند و نیازی به حضور فیزیکی آن ها در شرکت نمی باشد.

وظایف حسابدار

وظایف حسابدار مالیاتی

یکی از انواع حسابداری ها که امروزه با توجه به تغییرات در قوانین مالیاتی به صورت واضح مشاهده می شود ، حسابدار مالیاتی است . وظایف یک حسابدار مالیاتی کاملا در حد و حدود مالیات قرار گرفته است . حسابدار مالیاتی توصیه های مورد نیاز را به افراد و سازمان ها ارائه می دهد. وظایف یک حسابدار مالیاتی بسیار گسترده است . موارد زیر بخشی از وظایف حسابداری که امور  مالیاتی انجام می دهد می باشد :

  • تهیه اظهار نامه مالیاتی
  • توضیح قوانین مالیاتی و مشاوره در رابطه با پیامد های ناشی از تغییرات در قوانین مالیاتی
  • تدوین استراتژی هایی جهت به حداقل رساندن بدهی های مالیاتی
  • مشاوره در رابطه با مسائل مالیاتی

وظایف حسابدار سرمایه گذاری

حسابدار سرمایه گذاری یکی از افرادی است که در حسابداری های سرمایه گذاری نقش خود را ایفا می نماید. به صورت کلی می توان گفت وظایف حسابدار سرمایه گذاری به این صورت است که تمامی مواردی که یک شرکت یا یک فرد می تواند به جهت سرمایه گذاری به آن فکر نماید را در نظر گرفته و با توجه به مزایا و معایب هر روش سرمایه گذاری پیشنهادات خود را ارائه می دهد. در واقع یک حسابدار سرمایه گذاری بهترین موقعیت ها را به جهت سرمایه گذاری برای شرکت ها بررسی می نماید و شرکت یا فرد را در راستای افزایش درآمد و سود دهی هدایت می نماید.

سوالی که ممکن است برای شما پیش بیاید، به این صورت است که :

تفاوت حسابدار با حسابرس چیست  ؟

یکی از مواردی که در قسمت بالا ذکر شد واژه حسابرسی است . شاید بسیاری از افراد، تفاوت بین حسابرسی و حسابداری را ندانند و گمان کنند که هر دو یک کار و هم چنین یک وظیفه را بر عهده دارند، اما به این صورت نمی باشد. به عنوان اولین نکته باید بگوییم که هم حسابدار و هم حسابرس مسئول فرآیند های حسابداری در یک شرکت است، اما همان طور که ذکر کردیم تفاوت هایی میان این دو وجود دارد .

حسابرس فردی است که وظیفه دارد تا عملکرد حسابدار را به صورت سه ماهه و یا سالانه مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور معمولا حسابرس ها به صورت دورکار و خارج از شرکت به فعالیت می پردازند. از طرف دیگر باید بگوییم که حسابدار معمولا کارمند یک شرکت است و به صورت حضوری در شرکت کار می نماید. در واقع حسابدار کارهای روتین حسابداری یک شرکت را انجام می دهد.

اگر بخواهیم به صورت جزئی تر تفاوت حسابدار و حسابرس را بررسی نماییم باید بگوییم که یک حسابدار صورت های مالی را برای شرکت ایجاد نموده و حسابرس صورت های مالی ایجاد شده توسط حسابدار را مورد بررسی قرار می دهد تا از صحت فرایند مطمئن شود.

سخن آخر:

در نهایت باید بگوییم که حسابداری از جمله شغل های مورد نیاز یک جامعه و یک شرکت می باشد و به همین جهت انواع متفاوتی از حسابداری با وظایف متفاوت ایجاد شده است . هر اندازه که یک حسابدار در حرفه خود ماهر تر باشد دستمزد وی بیشتر خواهد بود. در نهایت باید بگوییم که وظایف حسابدار بر اساس نقشی که در یک شرکت دارا است تعیین می شود.

کارهایی که باید یک حسابدار انجام دهد، بسیار گسترده و خاص می باشد و لازم به ذکر است که اگر شما می خواهید در رشته حسابداری موفق شوید و به جاهای بسیار بالایی برسید، لازم است که در این رشته مهارت هایی را کسب کنید تا به واسطه مهارت ها و هم چنین هوش و ذکاوت خود ،شاهد موفقیت های روز افزون خود باشید.شما به واسطه این مقاله قادر خواهید بود تا حسابداری که مورد نیازتان است را تشخیص دهید و اطلاعات دقیق در رابطه با وظایف در حوزه کاری خود داشته باشید.

وظایف حسابدار

انصراف از نظر
فیلترها
Sort
display