امروزه شاهد پیشرفت روز افزون رشته حسابداری هستیم. رشته حسابداری یکی از مهم ترین رشته ها می باشد که در تمامی دانشگاه ها تدریس می شود. از طرف دیگر شغل حسابداری به گونه ایی است که در همه سازمان ها و شرکت های بزرگ و کوچک به آن نیاز است و در صورت نبود حسابدار می توان به طور قطع بیان کرد که کارهای شرکت یا سازمان با مشکلات متعددی رو به رو خواهد شد.
لازم به ذکر می باشد که شغل حسابداری یکی از مهم ترین شغل هایی است که در هر کسب و کاری برای انجام حسابرسی های مالی در زمینه های متفاوتی می تواند به صاحبان کسب و کارهای بزرگ و کوچک کمک کند تا بتوانند تجارت خود را از این طریق گسترش دهند بدون این که بودجه اضافی برای آن استفاده کنند.
بسیاری از افراد به دنبال این هستند که چگونه می شود در رشته حسابداری پیشرفت کرد و به درجات بسیار بالا رسید. باید بیان شود که برای آن که بتوانید در این رشته پیشرفت بسیاری داشته باشید، لازم است تا مهارت هایی را در خود تقویت کنید و به تبع داشتن مدارک مربوط به این رشته و هم چنین دانش آن می تواند شما را در این عرصه یاری کند و به سکو پرتابی برای شما تبدیل شود، بنابراین در خاطر داشته باشید که اگر در این رشته تحصیل می کنید، سعی کنید علاقه خود را پیدا کرده و هم چنین مهارت های یک حسابدار موفق را کسب کنید.
ممکن است هنوز ندانید که یک حسابدار دقیقا چه اموری را در شرکت ها انجام می دهد، باید بیان شود که در واقع حسابدار باید به دقت معاملات و تراکنش های مالی را انجام دهد و به صاحبان شرکت ها اطمینان دهد که معاملات آن ها کاملاً قانونی است و بدون هیچ گونه ایراد مالی می توانند به کسب و کار خود ادامه دهند.در این مقاله از وب سایت رادین حساب، به شغل حسابداری و نکات مربوط به آن می پردازیم، بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
تعریف شغل حسابداری
شغل حسابداری میتواند مربوط به قرارداد ها و اظهارنامه های مالیاتی باشد که در این صورت حسابرسی های مالیاتی باید با دقت توسط حسابدار به مراجع بالاتر ارجاع شود. هر گونه دست کاری در اعداد و ارقام می تواند موقعیت حسابدار را با خطرات جبران ناپذیری روبرو کند. ممکن است یک حسابدار در یک شرکت دولتی و یا یک شرکت خصوصی مشغول به کار شود که در هر صورت تصمیم گیری های مالی و کلیه کارهایی که مربوط به گردش پول و حساب و کتاب مالی است توسط حسابدار انجام می شود.
در ادامه می خواهیم شما را با شغل حسابداری آشنا کنیم و در مورد جایگاه یک حسابدار و آینده شغلی این رشته و محیط کاری آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم تا با دیدی باز این رشته را به عنوان شغل آینده خود انتخاب کنید و از انجام آن لذت ببرید.
یک حسابدار چه کاری انجام می دهد؟
شغل حسابداری مربوط به استفاده از اعداد و ارقام است آن هم کاملا با دقت و با ظرافت. افرادی که حسابداری را انتخاب می کنند باید بدانند که اظهار نامه های مالی و مالیاتی یک شرکت یا کسب و کارهای کوچک را باید با مهارت هایی که در حسابداری و امور مالی دارند انجام دهند. از آن جایی که حسابداری با اعداد سرو کار دارد این افراد باید دارای هوش ریاضی بالایی باشند تا بتوانند در کم ترین زمان ممکن و بدون اشتباه در امور مالی این وظیفه را به خوبی انجام دهند.
افراد حسابدار باید در مورد کلیه خطرات مالی و سود و زیانی که شرکت مربوطه ممکن است به آن دچار شود به صاحبان شرکت ها اطلاعات مناسبی را ارائه دهند. حسابداران باید کلیه اطلاعات مالی در طول یک دوره زمانی محدود را برای صاحبان شرکت ها و یا کسب و کارهای کوچک فراهم کنند تا آن ها بتوانند تصمیمات مالی را در اصرع وقت به درستی بگیرند تا شرکت متحمل ضرر و زیان مالیاتی و مالی نشود. در این صورت شرکت ها می توانند گزارشات مالی خود را بایگانی کنند و آن ها را در زمان تعیین شده به سازمان های مالیاتی و یا قانونی دیگر بفرستند.
تعریف شغل حسابداری را می توان این گونه بیان کرد که حسابداری به معنی :
- ثبت و ذخیره اطلاعات مالی مربوط به هر شرکت یا سازمان،
- ارائه تجزیه و تحلیل و نتایج به صورت گزارشهایی به مدیران سازمان یا شرکت جهت تصمیم گیری مناسب، درست و بهموقع است.
در واقع حسابداری را می توان راهی برای کنترل سلامت مالی، ارزیابی داراییهای مالی، بدهی ها و همینطور جریان نقدی در کسب و کار ها تعریف کرد.
وظایف یک حسابدار در شغل حسابداری چیست؟
حسابدار یک سری وظایف مختلف دارد که بر اساس تخصص وی انجام می شود، از جمله وظایف حسابدار می توان به موارد زیر اشاره داشت :
- حسابرسی های مربوط به داده های حقوق و دستمزد کارکنان مربوطه، نگه داری از حقوق پرداخت شده توسط صاحب شرکت، رسیدگی و پرداخت حقوق ماهانه افراد مشغول در شرکت
- بررسی کردن روابط بین حسابرسان داخلی و خارجی
- ارائه صورت حساب های مالی و قوانین جدید مربوط به امور مالی و حسابداری به کارکنان مشغول در شرکت و فروشندگان یا مشتریان مربوطه
- ایجاد فاکتور های مربوط به بازبینی بودجه و مبالغی که به عنوان بودجه برای هر محل، استان، کشور و سایر محیط ها در نظر گرفته می شود.
- مرور کردن قرارداد های شرکت و حساب کردن کمک های مالی
- آماده کردن میزان بودجه مورد نظر، درآمد ها، هزینه های انجام شده و کلیه اقداماتی که به امور مالی شرکت مربوط می شود.
- آماده سازی گزارشات مربوط به سود و زیان و یا اتمام موجودی مالی شرکت مربوطه
- ارائه تحلیل مربوط به درآمد کسب شده در طول دوره مشخص و پیشنهاد در کاهش هزینه ها و کنترل آن برای بالا بردن کارایی شرکت از لحاظ مالی
- تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی و آماده سازی آن ها برای ارجاع به دفتر مدیر کل و یا مدیر عامل شرکت مربوطه و ایجاد سند مالی کسب و کار برای این افراد
- تایید هر گونه تغییر در مراحل حسابداری داده های مالی و گزارش هایی که به صورت خودکار توسط سیستم مرکزی انجام می شود.
- پیشبینی تغییرات مربوط به حسابرسی
- کنترل کلیه امور مالی، نگه داری از داده های مالی و هماهنگی امور مالی با بخش های دیگر شرکت مربوطه
- توسعه و نگه داری از داده های مالی، نرم افزارهای به روز حسابداری و سیستم های مربوط به بایگانی اطلات مالی که به صورت دستی ثبت می شود.
انواع تخصص در شغل حسابداری
حرفه حسابداری در رشته های متفاوتی در بازار به فعالیت می پردازد. شما به عنوان یک حسابدار می توانید با کسب تجربه و مهارت در هر شاخه از حسابداری به صورت تخصصی فعالیت کرده و به موفقیت های دلخواه خود دست پیدا کنید. از جمله تخصص های حسابداری می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- حسابدار عمومی
- حسابداری خصوصی
- حسابداری در آمد ملی
- حسابداری Fiduciary
- حسابداری دولتی
- حسابداری قانونی
- حسابداری سرمایه گذاری
حال در زیر به تشریح هر کدام از شاخه های حسابداری می پردازیم :
حسابدار عمومی
این نوع از حسابداری مربوط به عامه مردم است و در واقع بیشتر از حسابداری خصوصی کاربرد دارد. این نوع از حسابداری را کلیه حسابدار های رسمی و دارای مدرک حسابداری یا غیر آن می توانند انجام دهند.
حسابداری خصوصی:
در این نوع از حسابداری، حرفه حسابداری محدود به شرکت خاصی است که در آن حسابدار با انجام کارهای مربوط به حسابداری توسط کارفرمای خود حقوق مشخصی را دریافت می کند. ممکن است در این صورت حسابدار در یک شرکت دولتی و یا خصوصی مشغول به کار شود.
حسابداری درآمد ملی
می توان گفت که یک حسابدار درآمد ملی به جای مشغول شدن در یک شرکت و یا نهاد خاصی برای انجام کسب و کار تجاری مربوط به شرکت، می تواند از نظر مفاهیم اقتصادی و یا اجتماعی حسابداری را انجام دهد. این نوع از شغل حسابداری برای تامین نیازهای مالی عمومی از یک قدرت خرید سالانه برای این کار استفاده می کند. به همین دلیل این نوع از حسابداری مربوط به تولید ناخالص ملی در کل بازارهای کشور و مربوط به تولیدات و خدماتی است که در طول یک سال در کشور ارائه می شود.
حسابداری Fiduciary
لازم به ذکر است که حسابداری در این نوع توسط یک فرد و یا مجری، مدیر و یا هر فرد دیگری که مورد اعتماد است انجام می شود. در واقع شغل حسابداری در این نوع از حسابداری این است که بتواند سوابق و اطلاعات و گزارش های مالی را محفوظ نگه دارد تا در یک دادگاه قانونی دارای ارزش و اعتبار مجاز باشد. همچنین حسابدار همه اموال را در اختیار بنگاه مربوطه قرار خواهد داد تا اعتماد آنها را به دست بیاورد.
حسابداری دولتی
حسابدار دولتی برای یک سازمان دولتی و یا شعبات غیر انتفایی و نیمه دولتی که مربوط به دولت است مشغول به کار هستند. در این نوع از حسابداری سیستم های حسابداری به صورت دو طرفه با مجلات و یا دفاتر کل حسابداری به عنوان حسابداری متعارف مورد استفاده قرارمی گیرد. در واقع حسابداری عمومی و یا خصوصی در این نوع از حسابداری می تواند کلیه خدمات مربوط به خود را ارائه دهد و مورد استفاده واقع شود. می توان برای ایجاد انگیزه و سوددهی بالا از حسابداری سرمایه های ویژه برای این منظور استفاده کرد.
حسابداری قانونی
حسابداری قانونی در واقع مربوط به حل اختلافات واقعی و یا پیش بینی شده در محاکمه قضایی است. در واقع پزشک قانونی می تواند مکانی باشد که حسابداران حقوقی می توانند در آن جا مشغول به کار شوند. به این حسابدارای، حسابداری پزشک قانونی و یا حسابداری تحقیق نیز گفته می شود. در این نوع ازشغل حسابداری، حسابداران رسمی باید حسابرسی های قانونی و تحقیقی خود را در دادگاه نهایی به صورت مدرک و شواهد تخصصی که مشاهده کرده اند ارائه دهند.
در این بخش می تواند تخصص های حسابداران به گروه های متفاوتی مانند حسابداران کلاهبرداری، حسابداران ساخت و ساز، حسابداران ادعای خصارت شخصی و یا غیره نیز مطرح شود. به طور کلی شرکت های بزرگ حسابداری و کلیه شرکت های کوچکتر باید دارای بخش های مربوط به حسابداری قانونی باشند.
حسابداری سرمایه گذاری
حسابداران در این نوع حسابداری به حسابداران سرمایه گذار، حسابداران پورتفولیو و یا حسابداران اوراق بهادار نیز شناخته می شوند. وظایف حسابدار در حسابداری سرمایه گذاری مربوط به حفظ اوراق بهادار، کالاها، املاک و غیره است که باید در صندوق های سرمایه گذاری نگه داری شود.
بالاترین درجه حسابداری
بسیاری از افراد مایل اند که بدانند بالاترین درجه حسابداری چیست. باید بیان شود که بالاترین درجه حسابداری به عنوان مدیر مالی مجموعه می باشد و حتی افرادی که علاقه دارند می توانند شرکت حسابرسی خود را احداث کرده و پروژه های مختلف را قبول کنند. در کل برای رسیدن به بالاترین درجه حسابداری لازم است که تمامی مهارت های یک حسابدار موفق را کسب کرده و در حین تحصیل کارهای مربوط به امور حسابداری را انجام دهید تا بتوانید تجربه لازم وکافی را کسب کنید.
آیا برای شغل حسابداری آمادگی دارید؟
با توجه به اینکه حسابداری نیز مانند هر شغل دیگری افراد خاصی را می طلبد با این حال اکثر حسابداران دارای شخصیت های محتاط و محافظه کاری هستند. در واقع حسابداری افرادی را می طلبد که دارای منطق، نظم، ماجراجویی، انرژی، اطمینان، اعتماد به نفس، شجاعت و خوشبین باشند. این افراد می توانند در حسابداری از افراد دیگر موفق تر ظاهر شوند. با توجه به این ویژگی های شخصیتی هر حسابدار می تواند درحیطه کاری خود به پیشرفت های بیشتری دست پیدا کند.
شغل حسابداری به چه محیط کاری احتیاج دارد؟
حسابداران می توانند در شرکت های خصوصی و یا دولتی مشغول به کار شوند و یا به صورت کسب و کارهای خرده پا در این زمینه فعالیت داشته باشند. در واقع محیط خاص و مشخصی می تواند برای حسابداران وجود نداشته باشد. ممکن است حسابدار استخدام شود و توسط کارفرما حقوقی را دریافت کند و یا خود صاحب یک تجارت کوچک باشد که حسابرسی های مالی را از این طریق به تنهایی انجام دهد. بنابراین نمی توان به طور حتم جایگاه مشخصی را به عنوان محیط کاری یک حسابدار در نظر گرفت.
توصیه های مورد نیاز برای دانشجویان علاقه مند به شغل حسابداری
مسئولیت پذیری یکی از مهم ترین ویژگی هایی است که باید حسابداران دارای آن باشند. در واقع بدون این خصلت نمی توانید به یک حسابدار موفق تبدیل شوید. لازمه پرورش دادن این ویژگی را می توان حضور در کلاس های حسابداری، انجام تکالیف مربوطه و تلاش برای گذراندن واحد های درسی با بالاترین نمرات دانست.هر چه بیشتر مهارت های ریاضی و محاسبات مربوط به آن، تحلیل داده ها، حسابداری هزینه و اموری از این قبیل را انجام دهید راحت تر می توانید در زمینه شغلی خود پیشرفت کنید.
اگر فردی هستید که به اعداد و ارقام علاقه ای ندارید و از حسابرسی های طولانی خسته می شود متاسفانه این رشته تحصیلی برای شما نمی تواند درآمدزا باشد و باید استعداد و علاقه خود را در زمینه های دیگر پیدا کنید تا بتوانید در آینده موفق شوید.
تفاوت بین شغل حسابداری و یک حسابرس چیست؟
در مورد تفات این دو حیطه می توان گفت که یک حسابرس مسوول بررسی کارهای مربوط به حسابداری به صورت فصلی یا سالانه است و اکثرا توسط شرکت های خارجی برای انجام این کار برگزیده می شود.در حالی که یک حسابدار به عنوان کارمند یک شرکت در حال انجام پروژه های حسابداری است و به صورت روزانه باید گزارشات مالی خود را تحویل کارفرما دهد. در واقع حسابدار صورت حساب ها و یا گزارشات مالی شرکت را انجام می دهد و حسابرس به بررسی صورت حساب های مالی می پردازد تا در مورد دقیق بودن آن ها مطمئن شود.
چطور یک حسابدار موفق شویم؟
شاید در دنیای امروز شغل حسابداری در ذهن افراد به بیان های متفاوتی نقش بسته شده باشد. ممکن است تصور شما از یک حسابدار کسی باشد که در کل روز به انجام حسابداری و ارقام و اعداد مشغول باشد. باید گفت که امروزه حرفه حسابداری دارای ابعاد شغلی گسترده تری است که در زمینه های متفاوتی مورد استفاده واقع می شود.
در واقع تیم های حسابداری در شرکت ها مشغول به کار هستند که هر یک از افراد تیم وظیفه و مسولیت مشخصی را بر عهدا دارد. حسابدار باید بتواند توانایی های ارتباطی و کلامی خود را نیز افزایش دهد و در زمان ایجاد مشکلات مالی پیشنهادات خوبی را ارائه دهد تا از این طریق شرکت مربوطه بتواند مشکلات خود را سریع تر حل کند. به همین دلیل دیگر انجام حسابداری انفرادی در اکثر مواقع جایگاهی در شرکت های بزرگ ندارد.
شغل حسابداری علم است یا هنر؟
ممکن است در تصور شما حسابداری به عنوان یک علم در نظر گرفته شود. با این حال باید گفت که حسابداری به عنوان یک هنر نیز مطرح می شود. هر رشته ای که با قضاوت و یا مهارت همراه باشد به عنوان یک هنر در نظر گرفته می شود و کارایی دارد.دادن پیشنهادات خلاقانه در زمان های مورد نیاز به درک بالا و خلاقیت حسابداران بستگی دارد.
با این وجود علم در حسابداری نیز رکن اصلی این رشته را تشکلیل می دهد. دانستن قوانین و اصول حسابداری و علم ریاضات که به عنوان پایه حسابداری است می تواند این رشته را بسیار دقیق و منظم نشان دهد.از این طریق معاملات مالی طبقه بندی می شود و امور مربوط به هر کسب و کار به راحتی انجام می شود. به همین دلیل باید گفت که علم و هنر هر دو با هم در حسابداری وجود دارد.