کارت بازرگانی، یک کارت معتبر و قانونی است؛ به دارنده این کارت اجازه داده میشودکه بتواند از طریق شرکت، دفتر و یا موسسه خود با دیگر کشورهایی که اجازه فعالیت با کشور ایران را دارند درزمینه واردات کالا فعالیت کند. کارت بازرگانی از تیرماه سال 72 توسط مجلس شورای اسلامی در ایران به اجرا در آمد تا صاحبان شرکتها و یا مؤسسات اجازه واردات یاصادرات کالا را داشته باشند. به افرادی که دارای کارت بازرگانی بوده و از طریق شرکت و یا موسسه خود اقدام به تجارت و کسب درآمد کنند، بازرگان و یا تاجر گفته میشود. دفتر، موسسه و یا شرکت بازرگانان باید ثبت دفتری شده باشد تا اجازه کار و فعالیت به آنان داده شود. شرایط گرفتن کارت بازرگانی طی مراحلی انجام میشود که افراد در صورت دارا بودن تمامی شرایط ضمن شده میتوانند با دریافت این کارت زمینه فعالیت خود را تا مدتزمان یک سال شروع کنند، زیرا مدت و اعتبار کارت بازرگانی برای واردات کالا که ثبت رسمی شده است تنها یک سال است و افراد بعد از اتمام اعتبار آن مجدداً میتوانند با ارائه مدارک مانند سری قبل اقدام به دریافت این کارت کنند.
شرایط گرفتن کارت بازرگانی
داشتنکارت بازرگانی و اخذ آن به این معنا نیست که بازرگانان بتوانند هر کالایی را که میخواهند وارد و یا صادر کنند بلکه تمامی واردات کالا در گمرک نظارت میشود. برخی از افراد با سهلانگاری، کارت بازرگانیخود که متعلق به شرکت و یا دفترشان است را به شخص دیگری داده تا آن شخص بتواند در واردات کالا فعالیت کند در بسیاری موارد به علت قاچاق کالا و سعی در وارد کردن کالای غیرقانونی که توسط جمهوری اسلامی پذیرفته نیست به دام افتاده و کارت باطل میشود.
باید توجه داشته باشید زمانی با کارت بازرگانی میتوانید تجارت کنید که دفتر موردنظر شما در کشور مقابل ثبت شده و امکان فعالیت با شما را داشته باشد. واردات کالا از طریق با کشورهای دیگر ازجمله فعالیتهای بسیار مهم برای کشور ما است که علاوه بر پیمان دوستی، کالاهای موردنظر مردم نیز وارد کشور میشود.
کارت بازرگانی چیست؟ و شرایط گرفتن کارت بازرگانی چگونه است؟
کارت بازرگانی برای بازرگانان مانند یک سند و یا یک مجوز رسمی است تا با داشتن تمامی شرایط و قوانین گمرک، واردات کالا و یا صادرات کالا را به وسیله آن انجام دهند. سامانه یکپارچه کارت بازرگانی یک سایت هوشمند است که از طریق آن شما میتوانید برای عضویت و یا انتقال، المثنی، تمدید، صادر و... کارت بازرگانی خود را انجام دهید؛ کارت پس از تأیید شدن توسط سازمان صنعت و معدن در دفتر رسمی ثبت و اعتبار پیدا میکند. هر شخص حقیقی و حقوقی با ثبت شرکتش مواردی شامل واردات کالا از مناطق آزاد، حقالعملکاری در گمرک و صادرات کالای مجاز، روابط با تاجر خارجی، عضویت در اتاق بازرگانی و... از کاربردهای کارت بازرگانی درزمینهٔ تجارت برای آنها است.
هر بازرگان و یا تجاری نمیتواند کالای موردنظر خود را از کشورهای دیگر وارد و یا صادر کند لذا باید در صورت داشتن کارت امکان این فعالیت برای او فراهم شود.
کارت بازرگانی به همه افراد تعلق نمیگیرد بلکه شرایط گرفتن کارت بازرگانیوجود دارد که ارائه مدارک و شرایط سنی جزء ضروریترین شرایط است. در مرحله اول باید بازرگان شرکت خود را در دفتر ثبت تجاری ثبت کرده باشد و در مواردی مانند شرکتهای تجاری کارت حتماً باید به اسم مدیرعامل آن شرکت که مسئول است ثبت شود در غیر صورت امکانپذیر نیست.
انواع کارت بازرگانی و آشنایی با آنها
کارت بازرگانیانواع گوناگونی دارد که هر یک از آن دارای شرایط و ضوابطی است که به دارنده آن تعلق میگیرد. هر کس با توجه به حیطه کاری خود کارت را دریافت کرده و شروع به فعالیت میکند.
- کارت بازرگانی تجاری: ثبت سفارش، ترخیص کالا، حقالعملکاری در گمرکات، واردات کالا در منطقه آزاد و صادر کردن کالاهای مجاز توسط اشخاص حقیقی و حقوقی در صورت داشتن این کارت انجام میشود.
- کارت بازرگانی خدماتی: همانطور که از اسمش پیدا است این کارت شامل فعالیت افراد حقوقی میشود که فعالیت خدماتی را انجام میدهند و فقط در حیطه فعالیت خدماتی خود میتوانند کالای موردنیاز را وارد کشور کنند.
- کارت بازرگانی موردی: افراد حقیقی و حقوقی که تنها برای یکبار ترخیص کالاهای خود برای آنها اجرا میشود.
- کارت بازرگانی تولیدی یا صنعتی: این کارت بهبازرگانان حقوقی که در زمینه تولید و سرمایهگذاری مشغول فعالیت تجاری هستند تعلق میگیرد. در زمینهای که فعالیت میکنند تنها وسیله موردنیاز کار خود را میتوانند وارد کنند و پس از تولید آن، صادرات کالا را شروع کنند.
مزایای کارت بازرگانی
کارت بازرگانی بسیار کارآمد و مؤثر است، به همین دلیل شرایط گرفتن کارت بازرگانی بسیار مراحل قانونی و سفت و سختی دارد.
نکته: مزایای این کارت برای افراد جانباز، مرزنشینان، افراد منطقههای آزاد، ایثارگران و... شرایط و ضوابط متفاوتی دارد.
در زیر به مواردی از مزایای کارت بازرگانی اشاره خواهد شد.
- عضویت داشتن در اتاق بازرگانی
- ارتباط با تجار و بازرگانان خارجی
- ثبت سفارش
- ترخیص کالا
- شرکت کردن در نمایشگاههای ملی خارجی و داخلی
- صادر شدن ویزای تجاری
- صادر شدن گواهی مبدأ
- تبادل اطلاعات در سطح جهان با قومیتهای مختلف
- در صورت صادرات کالا شناخته شدن کالاهای مرغوب ایرانی
- شناخته شدن بهعنوان بازرگان برای اشخاص حقیقی
- واردات کالا و صادرات در منطقههای آزاد تجاری
برای بهره بردن از موارد بالا احتیاج به اخذ کارتدارید که میتوانید در سایت هوشمند سامانه یکپارچه کارت بازرگانی به عضویت درآمده و بیشتر با خدماتش و شرایط گرفتن کارت بازرگانیآشنا شوید و از دانستن مزایای بیشتر آن بهره ببرید.
مدارک لازم برای کارت بازرگانی
کارت بازرگانی لازمه تجارت افراد با تجار خارج از کشور است. شرایط گرفتن کارت بازرگانی برای افراد حقیقی و حقوقی در بسیاری موارد با یکدیگر فرق میکند. مدارک لازم برای صادر شدن کارت بازرگانی برای شخص حقیقی بهصورت زیر است.
اشخاص حقیقی:
- اظهارنامه ثبتنام (یک برگ) در دفاتر بازرگانی که ضرورتاً باید اصل باشد نه فتوکپی و اداره ثبت شرکتها نیز آن را تأیید کند. (با امضای شخص تقاضاکننده کارت بازرگانی و برگه اصلی تأییدیه پلمپ دفاتر، از اداره ثبت شرکتها)
- گواهی سو پیشینه که زمان صادر شدن آن زیر 6 ماه باشد.
- فرم کارت بازرگانی 2 صفحه، به همراه امضا تقاضاکننده کارتو امضا دفتر اسناد رسمی.
- اصل مفاصا حساب مالیاتی برای مانع نبودن در صادر شدن کارت
- یک سری کپی کارت ملی از پشت و روی آن به همراه اصل کارت ملی.
- 3 قطعه عکس شش در چهار برای همان سال.
- میزان مدرک تحصیلی حداقل دیپلم باشد.
- اصل و کپی مدرک تحصیلی (دیپلم، فوقدیپلم، لیسانس، فوقلیسانس، دکترا و فوق دکترا الزامی است)
- اصل کارت پایان خدمت یا معافی به همراه یک سری کپی پشت و روی آن.
- متولدین سالهای 1337 و 1334 با مدرک فوقدیپلم و لیسانس، کارت پایان خدمت برای آنها الزامی نیست.
- حداقل سن 21 سال
- یک برگ اصل گواهی بانک برای اطمینان از حساب به همراه امضای رئیس شعبه آن. (فقط فرم الف)
- ارائه دستهچک
ارائه یکی از موارد زیر به دلخواه برای تکمیل شرایط گرفتن کارت بازرگانی:
- سند مالکیت دفتر کار به همراه اصل و کپی
- اجارهنامه محضری تقاضاکننده به آدرس دفتر کار
- مدرک تولیدی با اعتبار از یک وزارتخانه برای واحد تولیدی به همراه اصل و کپی
- کد اقتصادی جدید
اشخاص حقوقی:
- در دفاتر بازرگانی، یک برگ اصل اظهارنامه ثبتنام به ثبت شرکت باشد. امضای تقاضاکننده کارت بازرگانی، گواهی پلمپ مؤسسات، از سازمان ثبت شرکتها و مؤسسات.
- گواهی سوءپیشینه که زمان صادر شدن آن زیر 6 ماه باشد
- اصل مفاصا حساب مالیاتی برای مانع نبودن در صادر شدن کارت بازرگانی
- گواهی گمرک
- خرید تمبر به حساب دارائی به مبلغ 100000 ریال
- تقاضانامه ثبت شرکتها با مهر دفتر ثبت شرکت به همراه کپی و اصل
- اظهارنامه ثبت شرکتهای سهامی خاص و عام. به همراه کپی و اصل
- شناسنامه شرکت و دفتر به همراه کپی و اصل
- اصل و کپی کارت پایان خدمت
- اصل و کپی کارت ملی
- اساسنامه ملی شرکتها به همراه کپی و اصل
- عکس چهار در شش برای همان سال
- مدرک تحصیلی (حداقل دیپلم) به همراه اصل و کپی
- سند مالکیت ششدانگ به همراه اصل و کپی
- تأیید امضا متقاضی فرم د
- حسابجاری تقاضاکننده برای فرم الف
- وکالتنامه وکیل رسمی. در صورت وجود او
ازجمله موارد لازم شرایط گرفتن کارت بازرگانیبرایواردات کالا از طریق اشخاص حقیقی و حقوقی است.
هزینه و شرایط گرفتن کارت بازرگانی
کارت بازرگانی برای واردات کالا اکثراً بهصورت جدا برای یک محصول خاص ثبت و صادر میشود. شما از طریق سامانه یکپارچه کارت بازرگانی میتوانید اقدام به ثبت و پرداخت هزینه کنید. با دریافت کارتاز سامانهمیتوانید از مزایای ارز دولتی با قیمت کمتر و دریافت وام برای واردات کالا اقدام کنید.
هزینه و دریافت کارت از سامانه یکپارچه کارت بازرگانی برای ثبت دفاتر یا شرکتها از نظر نوع و تعداد محصولات وارد و صادر شده یکی نیست.
هزینه و دریافت کارتتوسط سامانه یکپارچه کارت بازرگانی شامل موارد زیر است.
- هزینه اظهارنامه کارت بازرگانی
- هزینه دولتی
- خدمات و تعرفه کلاسها در اتاق بازرگانی
- حقالوکاله