حسابداری فعالیت خدماتی است که وظیفه ی آن آماده کردن اطلاعات اندکی، که اساساً دارای ماهیت مالی است، در مورد واحد اقتصادی است. اطلاعات آماده شده به وسیله ی حسابداری باید در تصمیم گیری های اقتصادی سودمند باشد. اهمیت حسابداری در تمام زمینه های کسب و کار از کسب و کارهای محلی و کوچک گرفته تا شرکت های بزرگ و بین المللی مشخص است.
حسابداری اصولی و به جا از ارکان یک تجارت موفق است بنابراین آموزش حسابداری به ویژه حسابداری بازار کار، برای کارفرمایان اهمیت زیادی دارد. کسانی که آینده ی امور مالی و حسابداری مجموعه شان برای آنها مهم است، حتماً باید مراحل آموزش حسابداری را طی و در کلاس های آن شرکت کنند.
رشته حسابداری چیست ؟
حسابداری به معنی ثبت و ذخیره ی اطلاعات مالی، ارائه تجزیه و تحلیل و نتایج به صورت گزارشهایی به مدیران سازمان یا شرکت جهت تصمیم گیری مناسب، درست و به موقع است. در واقع حسابداری را میتوان راهی برای کنترل سلامت مالی، ارزیابی داراییهای مالی، بدهیها و همینطور جریان نقدی در کسب و کارها تعریف کرد. به بیانی ساده حسابداری یک زبان است. زبانی که راجع به موقعیت مالی یک سازمان اطلاعاتی را فراهم میکند. علم حسابداری زبانتجارت خوانده میشود؛ و یکی از زیر شاخههای رشتههای علوم انسانی است.
چون از طریق تهیه گزارشهای مالی، اطلاعات لازم را درباره ی واحدهای اقتصادی در اختیار اشخاص ذینفع، ذیعلاقه و ذیحق قرار میدهد. این اشخاص شامل مدیران، صاحبان سرمایه، اعتبار دهندگان، سازمانهای مالی و اقتصادی دولت و از این قبیل هستند.
طبق «بیانیه اساسی تئوری حسابداری»: حسابداری عبارت است از فرآیند شناسایی،اندازه گیری و ثبت و گزارشگری اطلاعات اقتصادی برای تصمیمگیریهای آگاهانه به وسیله استفاده کنندگان آن اطلاعات. بیانیه در تشریح این تعریف آورده است بر اساس دیدگاهی جامع، «اطلاعات حسابداری» را میتوان «اطلاعات اقتصادی» تلقی کرد.
اگر یادگیری حسابداری را آغاز کنید در اصل شروع به آموختن این زبان تخصصی کردهاید. با یادگیری زبان حسابداری میتوانید عملیات مالی هر نوع سازمانی را بفهمید و با آن ارتباط برقرار کنید؛ زیرا اطلاعات مورد نیاز اغلب سازمانها بسیار شبیه به هم است و میتوان آنها را در سه دستهی اصلی طبقهبندی کرد: اطلاعات عملیاتی، اطلاعات حسابداری مالی، و اطلاعات حسابداری مدیریتی. رشته حسابداری یکی از رشتههای آموزش عالی است که داوطلبان هر سه گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک، تجربی و علوم انسانی میتوانند این رشته را برای تحصیل در دانشگاه انتخاب کنند.
تاریخچه ی حسابداری
حسابداری به اندازه ی تمدن بشر قدمت دارد. نخستین مدارک کشف شده حسابداری در جهان، لوحههای سفالین از تمدن سومر در بابل (Babylon) است و قدمت آن به ۳۶۰۰ سال قبل از میلاد بر میگردد و از پرداخت دستمزد تعدادی کارگر حکایت دارد.. مدارک و شواهد گویای این است که در تمدنهای مصر، روم و یونان باستان نیز نوعی کنترلهای حسابداری برقرار بوده و نوعی حساب جمع و خرج تنظیم میشده است. شخص جمعدار، مأمور دولت یا شخصی که محافظت از پول یا دارایی دیگری به او محول بوده است در فواصل زمانی مقرر حساب خود را به ارباب یا مسئولان دولتی پس میداده است.
برای این کار دو فهرست تفضیلی از دریافتها و پرداختها بر حسب پول، وزن یا مقیاس دیگری تهیه میشد و جمع آن دو مساوی بود. فهرست دریافت شامل موجودی ابتدای دوره به علاوه وجوه یا کالای دریافتی طی دوره بود.
فهرست پرداخت شامل مبالغ پرداختی، کالای فروخته شده یا به مصرف رسیده در طی دوره به علاوه مانده پول و کالا نزد جمعدار بوده است که باید به ارباب تحویل داده میشد؛ بنابراین، حسابداری باستانی تنها جنبههای محدودی از فعالیتهای مالی را در بر میگرفت و با سیستم جامعی که کلیه عملیات مالی حکومت را ثبت و ضبط کند یا به نگهداری حساب معاملات تجاری بپردازد، فاصله بسیاری داشت. این نوع حسابداری تا قرون وسطی دوام یافت.
* فن حسابداری دارای 5 مرحله است:
1- ثبت فعالیتهای مالی
2- طبقهبندی اقلام ثبت شده
3- تلخیص اقلام
4- ارائه گزارشات مالی
5- تفسیر نتایج حاصله از بررسی اقلام خلاصه شده
حرفه و شغل حسابداری و حسابرسی :
حرفه ی حسابداری و حسابرسی از آن دسته مشاغلی است که در همه ی زمانها به صورت انحصاری و یا در ترکیب و ادغام با مشاغل دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع یک حسابدار می تواند وظیفه ی رسیدگی به صورت های مالی و مالیاتی کسب و کارهای مختلف را بر عهده بگیرد و آن را به انجام رساند.
امروزه مشاغل بسیار حرفه ای تر و پیشرفته تر از گذشته شده اند و بر همین اساس میزان مسئولیت ها و کارها نیز افزایش پیدا کرده است به گونه ای که مدیران و کارفرمایان برای صرفه جویی در هزینه ها و زمان خود، بخش اعظمی از کارهای محاساباتی و حسابداری را برون سپاری می کنند و در واقع از این طریق می توان تا حد زیادی وظیفه ی رسیدگی به مسایل مالی یک شغل را سبک تر کرد و به کسی واگذار کرد که در این زمینه دارای مهارت، دانش و تجربه است و از آموزش های لازم برخوردار شده است.
کاربرد رشته حسابداری و وضعیت بازار کار آن:
فرصت های شغلی فرد حسابدار خیلی گسترده است و از پایین ترین سطح تا بالاترین سطح را دربر می گیرد. دانش آموختگان رشته حسابداری پس از گذراندن دوره های حسابداری می توانند در شغل های زیر استخدام شوند و به فعالیت بپردازند: حساب دار، حسابرس، مدیر مالی، کارشناس امور مالیاتی، کارمند بانک، رییس بانک، کارشناس پشتیبانی نرمافزار، تحلیل گر مالی (کارشناس بورس و سرمایه گذاری)
مزایای شرکت در دوره های حسابداری ویژه بازار کار :
افرادی که دوره های آموزش حسابداری را سپری می کنند، می توانند مجموعه ی زیادی از فعالیت ها را انجام دهند. همچنین تخصصی تر شدن کارها و پیوند آنها با تکنولوژی موجب شده تا با استفاده از نرم افزارهای تخصصی میزان زیادی در وقت و هزینه های جاری صرفه جویی گردد و میزان اشتباه های نیروهای انسانی در زمینه های مالی نیز به حداقل برسد.
همچنین با رواج یافتن استفاده از سیستم های محاسباتی کامپیوتری به منظور آسان تر سازی عملیات حسابداری و حسابرسی، دیگر از آن دفاتر حجیم و سنگین و سیستم کاری دستی خبری نیست. حسابدارا در صورتی که بتواند یک یا چند نرم افزار حسابداری معروف را به بهترین شکل بیاموزد، خواهد توانست در سمت های شغلی خود به عنوان یک حسابدار به شکلی قابل قبول و رضایت بخش عمل کند.
حسابدار برای ورود به بازار کار به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
شخصی که به نام حسابدار معرفی می شود باید بتواند در طی یک سال عملیات حسابداری را از ابتدا یعنی استقرار سیستم، صدور اسناد مربوط به رویدادهای مالی طی سال اعم از خرید و فروش، حسابداری مالیات بر ارزش افزوده و حسابداری حقوق و دستمزد برای تهیه لیست بیمه و مالیات، تهیه گزارشهای فصلی، بستن حسابها و اصلاح آنها در پایان سال مالی و نهایتاً تهیه صورت های مالی اعم از ترازنامه و سود یا زیان و اظهارنامه مالیاتی مربوط به عملکرد سالانه را انجام دهد.
پس با توجه به توضیحات بالا نیاز است فرد حسابدار علاوه بر داشتن تسلط به اصول حسابداری، مالیات بر ارزش افزوده، حسابداری حقوق و دستمزد، می بایست متناسب با هر سطح کار حسابداری، به نرم افزار مربوط به حسابداری تسلط داشته باشد و در کنار آن از یادگیری نرم افزار اکسل به هیچ عنوان غافل نشود، چرا که نرم افزارهای مالی به هر میزانی هم که از طراحی قوی برخوردار باشند، باز هم پاسخگوی نیاز صد در صدی مخاطبین خود نخواهند بود.
موارد گفته شده برای شروع کار حسابداری بسیار خوب است، اما برای پیشرفت در این شغل باید متناسب با موقعیت های شغلی مختلف، آموزشهای لازم را گذراند. برای مثال حسابداری که مایل به انجام حسابداری بهای تمام شده یا حسابداری تولیدی هاست، باید این نوع حسابداری را آموزش ببیند و این موضوع برای شاخه های دیگر هم صدق می کند. (حسابداری پیمانکاری، حسابداری بهای تمام شده سفارشات خارجی و ... ).
دوره آموزشی حسابداری با توجه به نياز سازمان ها، ارگان ها، شرکت های توليد و تجاری و حتی کسب و کارهای کوچک به شاخه ها و گرايش های مختلف علم حسابداری، کليه گرايش های رشته حسابداری از بازار کار خوبی برخوردار است. به دليل بازار کار مساعد رشته حسابداری در کليه ی گرايش های موجود، افرادی که تمایل دارند کار خود را در شرکت های تولیدی و ... به عنوان حسابدار آغاز کنند باید دوره های حسابداری را سپری کنند تا با اطلاعات کامل و آگاهی کامل مربوط به این رشته به کار مشغول شود.
دوره های آموزش حسابداری شامل :
- دوره آموزش نرم افزارهای حسابداری
- دوره آموزش قوانین مالیاتی به طور کاربردی
- دوره آموزش حقوق و دستمزد به طور کاربردی
- دوره آموزش مالی به طور کاربردی
- دوره آموزش صنعتی به طور کاربردی
- دوره آموزش حرفه حسابداری در دو سطح ویژه حسابداران و سایر علاقه مندان به حسابداری
- دوره آموزش حسابداری شرکت های تعاونی
- دوره آموزش حسابداری شرکت های بازرگانی
- دوره آموزش حسابداری شرکت های پیمانکاری
- دوره آموزش حسابداری شرکت های تولیدی
- دوره آموزش حسابداری وجوه نقد
- دوره آموزش حسابداری شرکت های خدماتی
- دوره آموزش حسابداری انبار و موجودی کالا
- دوره آموزش انبار و انبارداری
- دوره آموزش مهارت های مصاحبه شغلی
- دوره آموزش حسابداری کاربردی
در زیر به صورت مختصر به چند نمونه از این دوره ها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
- آموزش حسابداری مالی
حسابداری مالی همان حسابداری گزارشگری است. برای این که هدف اصلی حسابداری مالی مهیاسازی صورت های مالی است تا نیاز استفاده کنندگان از آنها را تأمین کنند. حسابداری مالی با توجه به اصول حسابداری در تلاش است نیازهای گوناگون استفاده کنندگان داخل سازمانی و خارج سازمانی از اطلاعات حسابداری را جواب دهد؛ این اشخاص با اینگونه گزارش ها و داده ها، قادر می شوند در خصوص سرمایه گذاری ها، انعقاد قرارداد های مختلف، عرضه وام و غیره اقدام به تصمیم گیری کنند.
توانایی تشخیص فعالیت های مالی، توانایی ثبت وقایع مالی، توانایی اصلاح حساب ها و اسناد، کاربرد اصول حسابداری در شرکت ها، ایجاد کدینگ مالی در نرم افزار، کاربرد نرم افزارهای مالی، فواید حسابداری دستی، شرح وظایف حسابدار، بررسی موارد مربوط و نامربوط به حوزه حسابداری در شرکت ها، انتظارات شرکت از حسابدار، جمع بندی چرخه عملیات حسابداری، تهیه گزارش های مورد نیاز رئیس حسابداری، مواردی است که در این دوره باید آموخت.
- آموزش حسابداری مالیاتی
از دیگر آموزش های این مرکز آموزش امور مالیاتی است که در پایان سال مالی به حسابداران کمک می کند مالیات شرکتی را که در آن مشغول به کار هستند را به راحتی به پایان رساند. در دوره های مالیات افراد شرکت کننده در کارگاه به تمامی امور مالیاتی از جمله:
توانایی تشخیص فعالیت های مالیاتی شرکت، توانایی ثبت وقایع مالیاتی، توانایی در برقراری حساب ها به صورت منطقی و رعایت استانداردهای حسابداری و استانداردهای مالیاتی، رعایت قوانین مالیاتی در هنگام ثبت اسناد، جمع بندی کامل حوزه مالیاتی شرکت، شناخت و تسلط کامل بر انواع مالیات ها، برنامه ریزی جهت ارائه انواع مالیات ها به صورت تفکیکی، ثبت اسناد بر اساس سیاست داخلی شرکت ( هئیت مدیره و مسئول مالی )، اصلاح حساب ها با حفظ کلیت کار، تهیه گزارش ها جهت ارائه به مسئول مالی، پر نمودن اظهار نامه و … آشنا می شوند.
در این دوره نرم افزار مخصوص اداره دارایی که جهت ارسال مالیات فصلی است به نام (TTMS) را نیز فرا خواهند گرفت. این نرم افزار جهت ارائه صورت حساب های پایان هر فصل مانند : فاکتور خرید، فاکتور فروش، صورت حساب ارائه و یا دریافت خدمات است.
- آموزش مدیریت مالی
کنترل دارائی ها و بدهی های شرکت، کنترل اعتبارات و نقدینگی، کنترل ساختار سرمایه، کنترل موجودی و بهای تمام شده، کنترل کامل وضعیت مالی و مالیاتی شرکت، ردیابی و کنترل هزینه ها و طرح های افزایش بهره وری، کنترل تراز آزمایشی، تنظیم صورت های مالی، تهیه گزارشات تحلیلی و توانایی تبدیل گزارشات به زبان عامیانه، تهیه گزارشات سود و زیانی شرکت بصورت دوره ای، تنظیم گزارشات مورد نیاز هئیت مدیره و سهام داران، تهیه گزارشات درون سازمانی و برون سازمانی، تهیه و تنظیم بودجه سال های آتی ( مطابق سند چشم انداز شرکت )، کنترل سود و سرمایه شرکت، ارائه پیشنهادات مؤثر به هئیت مدیره، تجزیه و تحلیل طرح ها از نظر سود آوری، نظارت کلی بر مجموعه مالی شرکت، تعیین حسابرس شرکت و نظارت بر فعالیت های حسابرس و … از جمله مواردی است که فرد شرکت کننده در دوره، در مورد مدیریت مالی باید بیاموزد.
- حسابداری وجوه نقد :
وجوه نقد یک شرکت به ویژه در اوضاع نابسامان اقتصادی رکود یا تورم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و در صورتی که فردی به عنوان حسابدار وجوه نقد یا حسابدار حقوق و دستمزد و یا حتی حسابدار کل و یا مدیریت مالی با مدیریت این وجوه و حسابداری آنها آشنایی داشته باشد، می تواند ادعا کند چندین قدم جلوتر است. به همین دلیل در آموزش حسابداری، افراد با حسابداری وجوه نقد نیز آشنا می شوند و به مواردی از جمله برخورد با حساب کسورات، اضافات، چک های معوقه، مغایرت های بانکی، وجوه بین راهی، اشتباهات حسابدار حقوق و دستمزد و ... آشنا شده و صورت جریانی از وجوه نقد تهیه می کنند.
- آموزش نرم افزار حسابداری
این آموزش شامل: آموزش اطلاعات پایه و مقدماتی، صندوق و تنخواه گردان، بانک و رفع مغایرت بانکی، حساب های دریافتنی و حساب های پرداختنی، اسناد دریافتنی و اسناد در جریان وصول، اسناد پرداختنی، هزینه ها، درآمدها، خرید و برگشت از خرید و روش ادواری، فروش و برگشت از فروش، موجودی کالا و روش دائمی، پیش پرداخت و پیش دریافت، دارائیهای ثابت، سپرده ها، سرمایه و جاری شرکا است.
- آموزش حسابداری شرکتهای خدماتی
شرکت های خدماتی با گسترش فعالیت بشری و افزایش نیاز به ارائه خدمات توسط نیروهای ماهر رو به افزایش است و حوزه فعالیت حسابداری در شرکت های خدماتی بسیار گسترده شده است. لذا صاحبان شرکت های خدماتی ترجیح می دهند از کسانی استفاده کنند که با آموزش حسابداری در شرکت های خدماتی آشنا بوده و به خوبی آموزش حسابداری شرکت های خدماتی را دیده باشند.
از این رو نقش حسابدار در روند حسابداری در شرکت های خدماتی بیشتر مشخص می شود.یک شرکت خدماتی شرکتی است که با ارائه خدمات به مشتریان و مراجعین خود کسب درآمد می نماید. در شرکت های خدماتی وجود یک سیستم حسابداری خدماتی کارآمد همانند حسابداری سایر شرکت ها (بازرگانی و تولیدی) مسئله ای الزامی است.
- آموزش حقوق و دستمزد
فرد شرکت کننده در دوره ی آموزش حسابداری با نحوه ی محاسبه ی کسورات قانونی، ذخیره ی سنوات و عیدی و مرخصی، مساعده، وام، مزایای پایان خدمت، ماموریت، تعطیلات، پرداختی های علی الحساب و ... نیز آشنا می شود. برای هر کدام از این موارد ثبت سند متفاوتی وجود دارد که حسابدار دقیقاً باید بداند چگونه این اسناد را ثبت کند. ثبت این اسناد از دیگر چیزهایی است که در دوره ی حسابداری حقوق و دستمزد می آموزید. آشنایی با قوانین تأمین اجتماعی و قوانین مالیاتی مربوط به حقوق و دستمزد از دیگر مزایای این دوره است.
- اکسل در حسابداری
در نهایت در قدم آخر فرد متقاضی کاربرد نرم افزار اکسل در حسابداری را خواهد آموخت و بعد از یادگیری اکسل در حسابداری می تواند به راحتی برای بسیاری از محاسبات فرمول نویسی کرده و از نمودارها برای نمایش نتایج مالی شرکت استفاده کند.
آموزش حسابداری از راه دور چیست؟
کسانی که به خاطر دلایلی نمی توانند در کلاس های آموزش حسابداری شرکت کنند، می توانند در کلاس های آموزش حسابداری از راه دور شرکت نمایند. آموزش حسابداری از راه دور، ابزاری مناسب برای ارسال و دریافت اطلاعات، ارتباطات، تحصیلات و آموزش به صورت آنلاین است.
این نوع آموزش ابزار جدید در اختیار افراد قرار میدهد که به کمک آن میتوان تواناییهای روشهای یادگیری سنتی مانند تجربه کلاسهای درسی، کتاب های درسی، سی دی و روشهای سنتی آموزش با کامپیوتر را افزایش داد. به خاطر این که روشهای آموزشی دنیای قدیم، پاسخگوی نیازهای آموزشی دنیای جدید نیست، آموزش حسابداری از راه دور ابزار جدیدی را برای دنیای آموزشی رقابتی جدید ارائه میدهد.
هر چند آموزش حسابداری از راه دور جایگزین کلاسهای آموزشی نمیشود، ولی مکمل آن است و از مزایای انتقال اطلاعات تکنولوژی، برای یادگیری، استفاده میکند. با آموزش حسابداری از راه دور میتوان قابلیت یادگیری متقاضیان را افزایش داد و به همین صورت هم استادان سیستم آموزشی مخصوص استادان را دارند. قدرت یادگیری و حافظه افراد با توجه به محتوی مطالب آموزشی و ابزار ارسال اطلاعات متفاوت است. هر چقدر محتویات آموزشی و ابزار ارسال اطلاعات با نوع و نحوه ی یادگیری افراد شبیه تر و یکسان تر باشد، قدرت یادگیری افراد بالاتر میرود و در نتیجه نتایج بهتری حاصل میشود.
سیستمهای آموزشی از شبکه های کامپیوتری استفاده میکنند تا امکان آسانسازی ارسال اطلاعات، ایجاد ارتباط دو طرفه، آموزش به صورت گسترده و آموزش از راه دور، دورههای تمرین به کمک کامپیوتر، دورههای تمرین به کمک اینترنت چه به صورت همزمان و چه به صورت غیر هم زمان، توسط استادان یا کامپیوترها یا ترکیبی از این دو را ایجاد کنند
. آموزش اینترنتی میتواند از طیف وسیعی از تکنولوژیها و رسانه ها استفاده کند. این تکنولوژی ها را میتوان به ارسال اطلاعات رسانهها و ابزارهای ارتباط دو طرفه دستهبندی کرد. همچنین بسیار مهم است متوجه باشیم که هر یادگیرنده بهطور معمول با تکنولوژیهای مورد انتخاب و نظر خود، بیشترین بازده یادگیری و نتیجه را خواهد داشت.
آموزش از راه دور استفاده از ابزارهای تکنولوژیکی مختلف مبتنی بر وب یا توزیع شده برای مقاصد آموزشی است. نامهای دیگری مانند آموزش از راه دور، آموزش بر روی خط (Online Learning) سیستم های مدیریت و غیره هر یک به تنهایی جنبههای مختلفی از آموزش حسابداری از راه دور را شامل میشوند.